Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kósaváros Colosseuma
  2014-05-04 10:37:43, vasárnap
 
 

Kósaváros Colosseuma




Aki azt gondolná, hogy valami maffia história következik Orbán és Kósa főszereplésével, téved. Az írás arról a tömegről szól (proles), amely a merényletet tűrte, és amely magafeledten ordítozik és tapsikol majd a május elsejei megnyitón.

Merénylet?

Igen, sokszoros merénylet az emberi egészség, a harmonikus városi környezet, a közlekedés, a takarékosság, a józan ész, az ízlés, a "demokrácia", stb. rovására - egyszerre.

Engem személy szerint az döbbent meg, hogy milyen buta, gyáva és tehetetlen az az ember massza, amely a cívisváros polgárának, cívisnek tartja magát.

Magam is tagja voltam egy parányi, értelmiségiekből verbuválódott, csoportnak amelyet közösségnek véltem, de aztán rá kellett jönnöm, hogy csupán egy laza asztaltársaság. Kiábrándulásaimnak kétszer is hangot adtam "Csendes cívisek" és "Panem et circenses" c. írásaimban.

Dehát a kutya ugat, a karaván meg halad, és lám a "mű" eljutott ünnepélyes megnyitójáig. Így már csak azt vehetjük szerbe - számba, mit hagytak, hagynak figyelmen kivül a stadion létrehozói, a cívisek és az ünneplő közönség.

Kósáék azt hangoztatják a létesítmény és annak elhelyezése mindenben megfelel a FIFA és az UEFA előírásainak. [Az ezzel kapcsolatos dokumentációt hozta meg külföldről az egyik cívis. Egy másik cívisnek azonban nem füllött a foga ahhoz, hogy az angol szöveg idevágó részeit magyarra fordítsa és közzétegye.]

Most, hogy post festam vagyunk kérdés, érdemes e bármit írni a stadionügyben. Igen, érdemes. A dolognak mindenképp lesz hátulütője és nem árt most szerbe - számba venni, miért.

A debreceni stadion gonosztevők, vagy elmebetegek műve. Én az előbbiekre gondolok, lássuk milyen jogon. Vessenek mindenekelőtt egy pillantást a stadionra és környezetére, különös tekintettel a "megközelítési útvonalakra". [Lásd a cikk "frontképét".]

Az urbanizáció, sportrendezvények és a motorizáció összekapcsolódó fogalmak. Egymás ellen hatnak. Harmonizálásuk létfontossá gú lenne, Debrecenben is, ha a harácsolási ösztön nem írná felül az egészet.

A stadionokat úgy kell(ene) megépíteni, hogy az autók gyorsan elérhessék, ill. elhagyhassák a parkolókat. Ha ennek feltételei nem adottak, bekövetkezik a torlódás, a parkolót kereső keringés és a be- ill. ki-parkolási mutatványok. Az a jármű, amely ilyen rendellenes mozgásra kényszerül falja az üzemanyagot és okádja a káros-anyagokat. Ez akkor is rossz ha a stadion a város szélén, tágas térségen áll, de a debreceni stadion a város tüdejébe, a nagyerdőbe épült és tőszomszédja lett a város "előkelő" negyedének a Simonyi útnak, a tudomány egyetemnek, az orvosegyetemnek a diákszállóknak, sőt a nagyerdei klinikáknak, ideértve a tüdőklinikát is...

Mellesleg az öregek otthona is itt van, de ezt csak mellékesen említem, hisz kit érdekelnek az öregek? A fideszes új burzsoáziát, helye sebben új-oligarchiát, semmiképp.

Hogy a debreceni stadion - koncepció mennyire ellentétes a nyugateurópai megoldásokkal, a müncheni "Allianz" stadion példájával szem léltetem (l. lentebb). A létesítmény München északkeleti csücskében épült egy autópálya csomópont mellett. A stadionban 66.000 néző fér el. Mellette 10.500 (!) parkolóhely van. Viszont nincs alatta "mélygarázs"... A parkolók száma a nézők számának 16 %-a. Közvetlen közelé ben nincs iskola, szociális, gyógyító intézmény, stb.

Ezzel szemben a 22.000 férőhelyes debreceni stadion alatt egy 200, azaz kettőszáz, férőhelyes mélygarázs és egy 150, azaz egyszázötven, férőhelyes felszíni VIP. parkoló van, vagyis a "hozzárendelt" gépkocsi "férőhelyek" száma - mondd és írd - 350, azaz háromszázötven. A parkolók száma a nézőszám 1.75 %-a! Hajrá Orbán, vivát Kósa! A debreceni 1.75 % a müncheni 16 %-nak 11%-a. Ez pedig műszaki bravúr, akárhonnan is nézzük...

Legalábbis ezt gondoltam április 27-én.

Aztán ma, 28-án kikarikáztam a stadionhoz. Arról akartam magamnak képet alkotni, hogy a Simonyi u. 32 sz. alatti lakásomról hogy jutok gépkocsival a stadionhoz.

Az Ady E. utca felől gondoltam megközelíteni a létesítményt. (A továbbiakhoz lásd a műholdas térképet lentebb.]

A Simonyi út végén jelzőtábla van, csöppet sem hivalkodó, de nem egyenesen a stadion, hanem jobbra a sportcentrum felé mutat. Az meg más...

Mindegy, én úgyis egyenesen mentem tovább, mert emlékeztem, hogy a régi stadion, amit úgymond csak felújítottak (rekonstruáltak), arra fekszik. Az egyébként kúrva keskeny (!) utca torkolatánál tiltó tábla van, amit figyelmen kivűl hagytam, mert olybá vettem, hogy célforgalomban haladok a stadion erányába.

Az Ady u. torkolatában megpillantva a 200 férőhelyes mélygarázst arra gondoltam, hogy fogok én ide három nap múlva behajtani? A fényképen ugyanis jól látszik, hogy úgyszólván csak az utolsó ecsetvonások vannak hátra, pl. a lejáró rámpa még nem készült el... Aztán megnyugtattam magam, ha Orbán úgy akarja, nincs lehetetlen.

Az Ady utca egyenes mint a nyíl és a végén a krematórium látszik. Erre meg a krematóriumhoz tartozó temetőre mindjárt visszatérek, a közelség és bizonyos logikai összefüggések okán.

Az Ady utca kiépített útburkolata keskeny, de az útpadkák mindkét oldalon szélesek, viszont füvesítve vannak. Fűre lépni és pláne oda parkolni pedig köztudottan tilos. Olyannyira tilos, hogy a halottak napja körül a rendőrség a temető környékéről is kitíltja a járműveket. Egy "minta-tilalom" így szól.

"Október 31-én 12 órától előreláthatólag november 3-án 19 óráig ideiglenes forgalom korlátozás lép életbe. A Benczúr Gyula utcán - a Hadházi úttól a Köztemető II. bejáratáig - tilos lesz járműforgalom, a tiltás alól kizárólag a tömegközlekedési eszközök, a taxik, valamint virágáru sításra engedéllyel rendelkező járművek mentesülnek. A Benczúr Gyula utca korlátozással érintett területén, az út egyik oldalán sem lehet majd megállni. A tilalom az útpadkára is vonatko zik. Ugyanúgy forgalomkorlátozással kell majd számoljanak az autósok az Ady Endre sugárút Nagyerdei körút és a Köztemető II. bejárata közötti szakaszán, ott is csak gyalogosan lehet majd közlekedni.A Benczúr Gyula utca a Pallagi út felől - a Köztemető II. bejáratáig - egyirányúvá válik, a korlátozás sal érintett szakaszon az út egyik oldalán sem lehet megállni autóval.A 4-es főút 228 kilomé terszelvényében - a Debreceni Köztemető melletti útszakaszon - is korlátozást vezetnek be, mindkét oldalon tilos lesz a megállás, s olyan kiegészítő táblát is kihelyeznek majd, ami megtiltja az autósoknak, hogy az útpadkán parkoljanak."

Na' most arra leszek kiváncsi hogy a meccs közönségére is vonatkozik e majd az a tilalom, ami rám feltétlenül vonatkozik, ha egy csokrot akarok vinni a nagyanyám sírjára halottak napján, ill. akörül.

Amint a jobboldali műholdtér képen látható, a stadion egy "Bermuda háromszögben" van, amelyet a Pallagi út, az Ady út és a Nagyerdei körút határolnak. A Pallagi út is szerfölött keskeny és az is a halottak-napi tilalmi zónába esik. A Nagyerdei körút ugyan jó széles, csakhogy a parkoló helyek szimpla meccsmentes hétköz napokon is tele vannak. Vajh mi lesz, ha a 22.000 loki szurkoló (egy része), mondjuk 4000 gépkocsival, befut (?). [Persze a parkolót karhtalmilag ki lehet üríteni.]

A felszini VIP parkolót egyfős brigád építette ottjártamkor. Sebaj, elsejére biztos kész lesz. A viájpik-nak nem kell aggódniuk. Nekik mindíg, mindenütt jut hely, legalábbis addig amíg Orbán lesz a miniszerelnök.

A stadion keleti oldala lenyűgöző látványt nyújt. Én azonban nem erre voltam kíváncsi, hanem az északi oldalra, mert ott volt a régi nagyerdei stadion főbejárata és mert ugyebár arról volt szó, hogy világért se építünk új stadiont, csak a régit kissé átpofozzuk (rekon struáljuk).

Mellesleg a régi stadion befogadóképessége összesen: 10.000 néző volt, ezen belül ülőhely 5.600,- abból fedett 600,- állóhely 4.400 fő részére volt biztosítva. Világítás nem volt. A létesitmény 1934-re készült el. Igaz kritikus helyen, de vajon hány gépkocsival parkoltak akkor a Nagyerdőben?

Szóval az északi oldalon kerestem a régi bejárati kaput, mert - úgymond - ahhoz építették az új stadiont. Amint épp megcéloztam az objektumot elém állt egy fecsegő vénember, aki miatt elcsesztem a felvételt. [Már nem volt kanalam visszabiciklizni.] Az öreg arról is pöszmögött valamit, hogy a régi kaput is újra cserélték. Egymás mellé helyezve a régi és az új kapu képeit...














... valóban az a gyanú támad, hogy legfeljebb a két kaputorony eredeti, de az eredetileg elegáns objektumból egy jegyárusító (?) bodegafélét csináltak, csiszlik módon; ami úgy Orbánra, mint Kósára mélységesen jellemző. [A stílus maga az ember...]

A látottak alapján elmerenghetnék azon, hogy ha a stadion valóban megtelik a megnyitóra, a nézők hány gépkocsival fogják "megroha mozni" a boldogtalan, jobb sorsra érdemes Nagyerdőt és milyen jelenetek adódnak a parkolásnál. Nem merengek, mert nem vagyok
madárjós. De majd meglátom, mert szombat este ott leszek, persze gyalog...

----------------------------------------

És most hadd térjek vissza "Allianz" stadion példájára, amelyet a képek alkalmasak leginkább szemléltetni. A baloldali képen az autópálya csomópont és a stadion közelsége, a közúti és a stadion körüli úthálózat sűrűsége látható.

Maga a stadion pedig így néz ki. Laikusnak is feltűnik, hogy milyen utak és milyen terek szolgálnak a gépkocsival történő gyors, akadály mentes megközelítésre, a leparkolásra majd a parkolók ugyanilyen módon történő elhagyására.






A közlekedés gyorsasága - mint fentebb említve volt - fordítottan arányos a jármüvek által előidézett környezetterheléssel.

Ezek után más csak azt kell megérteni, milyen (piszkos) érdek fűződik a Nagyerdő további tönkretételéhez? A válasz nem tárgya ennek az írásnak. Debrecen és környéke úthálózati térképe fölött azonban érdemes kissé elmerengeni. [A nyugati oldalt vágtam ide, mert a régi 4-es főutvonal jelentőségét erősen lecsökkentette, az hogy a Budapest - Nyíregyháza Zá hony közötti forgalom is átterelődik a régi 4-es főútvonalról az M35-ös autó pályára, részben legalábbis.]

A térkép láttán az a kérdés vetődik fel: miért nem lehetett a stadiont a város délnyugati oldalán megépíteni?

A fenti két cikket úgy írtam, hogy nem néztem körül, mit írnak a többi "stadi on - szkeptikusok" a témáról. Akkori mulasztásomat most szerettem volna pótolni, de nagyon meglepődtem, mert a Google - mintha meghülyült volna - a legrafináltabb keresőszavakra se ad találatot (?).

Azaz mégis adott - egyet... "A Hajdú Online (haon.hu) arról számolt be, hogy Kováts Ákos, a cívisváros főépítésze a közelmúltban csaknem egy tucat európai létesítményt tanulmányozott a helyszíneken, s egy holland stadi onban találta meg azt a modellt, amely mintájául szolgálhat a Nagyerdei Stadion 'helyén épülő új arénának'. Tanulmánytervei értelmében az építmény a jelenlegi alapterületének csak bizonyos részét foglalná el (?), így jutna hely parkolóknak (?) is." [ 2010. nov.]

Ez azt jelenti, hogy a cívisváros lakossága ugyanúgy hallgatott a stadion ügyben, mint a fentebb aposztrofált értelmiségi asztaltársaság.

Erről jut eszembe egy Apámtól hallott régi történet.

Hajdúböszörmény város magisztrátusa úgy szabta meg a polgármester járműhasználati jogosultságát, hogy Debrecenbe és Debrecenből utaztában a város fogatát jogosult igénybevenni az állomás és a lakása közötti útviszonylatban. Egyszer azonban az történt, hogy Debre cenben összetalálkozott a Balatonról hazatérő hites feleségével. A böszörményi állomáson ezért úgy alakult a dolog, hogy a tekintetes asszony is felült a kocsira.

Lett ebből óriási haddelhadd. Még néhányszor megválasztották ugyan Szálkai "naccságos urat" polgármesternek, de sohasem maradt el a következő klauzula: "de oszt' máskor ne ültesse a felesígit a város fogatára!"

Ennyi!

2014.04.28

Sz. Gy.

http://www.szeszak.hu/Comment/Kommentarok/Debreceni%20stadion/Colosseum.htm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tömegközlekedési, visszabiciklizni, értelmiségiekből, összetalálkozott, tönkretételéhez, orvosegyetemnek, tanulmánytervei, útviszonylatban, összekapcsolódó, megválasztották, alapterületének, terszelvényében, járműhasználati, előreláthatólag, polgármesternek, főszereplésével, hajdúböszörmény, megközelítésre, célforgalomban, krematóriumhoz, asztaltársaság, rekonstruáltak, harmonizálásuk, lecsökkentette, diákszállóknak, keresőszavakra, legrafináltabb, háromszázötven, elmerenghetnék, tanulmányozott, nyugateurópai, mulasztásomat, megnyugtattam, összefüggések, megoldásokkal, dokumentációt, írás arról, tömegről szól, merényletet tűrte, május elsejei, emberi egészség, harmonikus városi, cívisváros polgárának, laza asztaltársaság, kutya ugat, stadion létrehozói, ünneplő közönség, ezzel kapcsolatos, egyik cívis, másik cívisnek, foga ahhoz, angol szöveg, Kósaváros Colosseuma, Hajrá Orbán, Benczúr Gyula, Köztemető II, Debreceni Köztemető, Nyíregyháza Zá, Hajdú Online, Kováts Ákos, Nagyerdei Stadion,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Különös!  Ha így haladunk...  A Mester kezének érintése  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Ahogy emelkedik a rezgés...  Beney Zsuzsa  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Fodor Ákos költő,  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ha így haladunk...  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  A föld szépségéért  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Egyszerűen  képre írva  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  A fák lelke  Viharban csak az a fa marad ál...  Zilahy Lajos gondolata  Beney Zsuzsa - Álom  A boldogság ült a világvégén  Életművészet  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Az idő elsodorja létezésünk  Idézetek a barátságról  Minden gyerek jó.  Amit átélünk,  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam Gizike bar...  Szent György nap  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A végzet az  Minden gyerek jó.  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Pillangó  Föld napja április 22  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Pillangó  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
írás arról, tömegről szól, merényletet tűrte, május elsejei, emberi egészség, harmonikus városi, cívisváros polgárának, laza asztaltársaság, kutya ugat, stadion létrehozói, ünneplő közönség, ezzel kapcsolatos, egyik cívis, másik cívisnek, foga ahhoz, angol szöveg, dolognak mindenképp, debreceni stadion, előbbiekre gondolok, motorizáció összekapcsolódó, harácsolási ösztön, autók gyorsan, parkolót kereső, város szélén, város tüdejébe, nagyerdőbe épült, tudomány egyetemnek, nagyerdei klinikáknak, öregek otthona, nyugateurópai megoldásokkal, létesítmény München, autópálya csomópont, parkolók száma, nézők számának, továbbiakhoz lásd, műholdas térképet, sportcentrum felé, régi stadion, egyébként kúrva, stadion erányába, fényképen ugyanis, utolsó ecsetvonások, lejáró rámpa, krematórium látszik, krematóriumhoz tartozó, útpadkák mindkét, halottak napja, temető környékéről, tiltás alól, tömegközlekedési eszközök, 4-es főút, útpadkán parkoljanak, meccs közönségére, csokrot akarok, nagyanyám sírjára, jobboldali műholdtér, halottak-napi tilalmi, parkoló helyek, parkolót karhtalmilag, stadion keleti, északi oldalra, régi nagyerdei, régit kissé, létesitmény 1934-re, északi oldalon, régi bejárati, objektumot elém, fecsegő vénember, öreg arról, régi kaput, eredetileg elegáns, stílus maga, látottak alapján, stadion valóban, nézők hány, képek alkalmasak, baloldali képen, stadion közelsége, stadion körüli, stadion pedig, gépkocsival történő, leparkolásra majd, parkolók ugyanilyen, közlekedés gyorsasága, jármüvek által, nyugati oldalt, régi 4-es, térkép láttán, város délnyugati, legrafináltabb keresőszavakra, cívisváros főépítésze, közelmúltban csaknem, tucat európai, holland stadi, jelenlegi alapterületének, cívisváros lakossága, stadion ügyben, fentebb aposztrofált, polgármester járműhasználati, város fogatát, lakása közötti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.